10 TIP TINGKATKAN METABOLISME

Susunan EIZAN ARIFFIN



Berat badan? Aduh, inilah isu sensitif bagi kebanyakan wanita termasuklah saya! Memang takut  gemuk tapi tak ada usaha untuk kurus. Kalau ada usaha pun mungkin ia tidak konsisten dan terbantut di tengah jalan sebab merasakan proses nak bakar lemak tu sangat perlahan macam siput! hehe...
 Sebenarnya banyak sebab yang menjadi punca diet kita selalu gagal. Antara punca utama ialah 'berdiet tidak kena caranya'! Ramai yang salah faham mengatakan diet itu maknanya 'tidak makan', 'kurang makan', 'ikat perut' dan macam-macam lagi istilah.

Jom kita kongsi 10 tip di bawah bagaimana mahu percepatkan proses penurunan berat badan. Harap ia dapat membantu anda :-

1. Bina otot-otot (build Muscle) – Badan kita sebenarnya berterusan membakar kalori walaupun semasa kita berehat. Kadar metabolisma pada waktu kita berehat adalah lebih tinggi pada mereka yang lebih berotot. Setiap pound otot menggunakan 6 kalori sehari manakala setiap pound lemak hanya membakar 2 kalori sehari.

2. Bersenam aerobik atau berjogging – Bersenam aerobik/berjogging tidak membina otot namun ia mampu meninggikan kadar metabolisme selepas kita melakukannya.

3. Minum banyak air – Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila kita kekurangan air dalam badan (dehydrated), kadar metabolisme akan menurun. Dalam sehari seorang dewasa memerlukan 8 gelas air masak (plain water). Untuk kekalkan bekalan air dalam badan, kita hendaklah biasakan meminum air masak sebelum makan. Sebagai tambahan boleh juga memakan buah-buahan yang mana mengandungi kandungan air.

4. Campurkan ais dalam air – Minuman berais akan menggalakkan badan membakar lebih kalori semasa penghadaman tetapi dengan syarat air tersebut tiada tambahan gula atau cream/susu pekat manis.

5. Makan lebih kerap – Makan lebih kerap boleh membantu mengurangkan berat badan.Ambil snack setiap 3-4 jam akan membantu meningkatkan kadar metabolisme. Kajian menunjukkan jika seseorang mengamalkan snack mereka akan makan kurang sewaktu makan tengahari dan makan malam.

6. Pedaskan masakan anda – Makanan yang pedas mengandungi bahan kimia yang boleh meninggikan kadar metabolisme.

7. Makan lebih protein – Badan membakar kalori 2 kali ganda bagi menghadamkan protein berbanding lemak atau karbohidrat. Sumber protein yang sihat adalah daging merah, ayam tanpa kulit, tauhu, kacang, telur dan susu rendah lemak.

8. Minum teh hijau (Green Tea) – Kajian menunjukkan dengan meminum 2-4 cawan teh hijau sehari membantu membakar 50 kalori sehari, ini bersamaan kurangkan 5 pounds berat setahun. Pastikan tanpa gula!

9. Elakkan crash diet. Crash diet ialah mereka yang makan kurang daripada 1,000 kalori sehari. Walaupun diet ini membantu mengurangkan berat badan namun sebenarnya pengurangan berat badan adalah daripada kemerosotan otot-otot. Apabila otot-otot berkurang, maka kadar metabolisme akan berkurangan. Akhirnya badan akan membakar kurang kalori malah akan lebih cepat menaikkan berat badan berbanding sebelum diet jika individu itu sudah tidak patuh pengambilan kalori 1,000 kalori sehari.

10. Amalkan Alpha Lipid SDII – Ambil 2 sudu 4 kali sehari untuk mendapat penurunan berat 2-5kg dalam seminggu. Jika 10 tips ini dilakukan PASTI anda akan dapat berat ideal yang diidamkan! SAY NO TO FAT!


Whatsapp saya untuk konsultasi - 016-2065349

Comments

Popular posts from this blog

MEMASAK CARA MUDAH & JIMAT!

Bila Mak Anak 6 ke Negara Winter Sonata

Pahit Manis Di Sebalik Ulang Tahun Pertama Zahra